Yogastillinger

Enkelt forklart er yoga en aktivitet hvor du rolig forflytter deg mellom ulike posisjoner med forskjellig vanskelighetsgrad mens du samtidig fokuserer på pusten. Men det mentale aspektet er også viktig, hensikten er å øke konsentrasjon og finne balanse. Ved å utøve yoga kan du finne en vei til å leve i nuet og ta kontroll over kropp og sinn. De ulike stillingene hjelper deg mot dette målet ved å forbedre styrke, smidighet, blodsirkulasjon og kroppsbevissthet. Vi vil her gå gjennom noen av de vanligste yoga-stillingene som du enkelt kan utføre hvor som helst uten behov for utstyr.

Sittende lotus

Padmasana, den sittende lotusstillingen er et fint sted å starte. Du sitter på gulvet eller matten med rett rygg og kryssede ben. Dersom du klarer det kan du trekke bena helt opp på låret, men det går også fint å sitte med fotsålene mot hverandre. Du tar alltid utgangspunkt i hva som er behagelig for deg å gjennomføre. Hendene lar du hvile på knærne samtidig som du former en sirkel med tommel og pekefinger. Dette er en stilling som masserer eggstokkene og livmoren samtidig som den lar deg slappe av og finne en god pusterytme.

Stående hund

Stående hund, eller Adho Mukha Svanasane som den heter på sanskrit, er en annen god stilling som bygger styrke og mobilitet. Du startet med å stå på alle fire med hender og lår i en rett linje mot bakken, pust rolig mens du sakte plasserer føttene under deg og løfter hoftene oppover, Strekk hælene mot matta, men uten at de berører den. Senk hodet slik at ryggraden følger en rett linje. For å minske presset på håndleddene kan du presse fingrene ned mot bakken. Bli i denne posisjonen gjennom tre til fire dype åndedrag.

Kuen

Bilitasana er den stillingen vi på norsk kaller kuen. Også her begynner du med å stå på alle fire som din startposisjon. På innpust trekker du skulderbladene mot ryggmargen samtidig som du løfter brystet fremover, får en jevn svai i ryggen og ser opp. Blir det tøft for nakken kan du velge å feste blikket nedover i stedet. I ku-posisjonen får du strukket fremsiden av overkroppen og en myk massasje av indre organer. Ta deg god tid, bli her i fem til ti dype åndedrag og kjenn etter hvordan du får åpnet hjerteregionen. På utpust går du langsomt tilbake til startposisjonen.

Katten

Etter kuen er det fint å gå videre til katten, eller Marjaryasana. Her får du også strekt ut baksiden av overkroppen og rygge. Bli værende på alle fire. Spre fingrene og press knoklene ned mot matten. Trekk navlen innover, og kjenn at du skaper avstand mellom skulderbladene. Krum ryggen slik en katt ville gjort det. Du kan enten holde posisjonen en stund, eller gjøre flere vekslinger mellom ku og katt. Da puster du ut i ku-stillingen og inn i kattestillingen. Som du forstår er det mange yogastillinger som passer for alle, og som kan tilpasses ut hvilket nivå du er på.

Danseren

Andre kan være en utfordring å strekke seg etter for å oppnå den deilige følelsen av mestring når du endelig får det til. En av dem er Natarajasana, danseren. Det krever både god balanse og bevegelighet i hofte og bryst for å mestre denne posisjonen. På innpust flytter du vekten over på venstre fot mens du løfter høyre fot oppover. Strekk høyre arm bakover mot foten mens du hele tiden har god kontakt med gulvet. Så presser du foten mot hånden og bort fra kroppen. Denne stillingen gjør underverker for balanse og kroppsholdning men husk å begynne forsiktig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *