Yoga for nybegynnere

De finnes mange gode grunner til å begynne med yoga. Les mer om yoga for nybegynnere i denne artikkelen.

Yoga er en fysisk og mental aktivitet som kobler sammen kropp og sinn og hjelper deg å være tilstede i øyeblikket. Yoga kommer fra ordet yuj, som er sanskrit, og betyr union. Yoga er en tilstand hvor kropp og sinn er i union med hverandre, noe som kan gi en følelse av velvære, ro og tilstedeværelse.

Yogaens historie

Yoga er en livsfilosofi og en måte å leve på som har flere tusen år lange tradisjoner i de gamle indiske kulturene. De fysiske yogaøvelsene vi kjenner fra YouTube og treningssentre kom til vesten på slutten av 1900-tallet, etter at vestlige studenter hadde reist til India for å praktisere yoga med sine lærere, eller guruer.

Studentene tok med seg yogaøvelsene hjem igjen, og slik ble yoga populært i USA og Europa. Studentene gikk etter hvert i forskjellige retninger, og ulike skoler utviklet seg dermed innenfor yoga-verdenen. Yoga er imidlertid mye mer enn asana, det vil si fysiske øvelser. Yoga er en helhetlig livsfilosofi som også innebærer pusteøvelser, meditasjon og selvutvikling.

Hvorfor begynne med yoga?

Det finnes like mange grunner til å begynne med yoga som det finnes mennesker som begynner med yoga. Siden det er så mange ulike retninger å velge mellom, er det fornuftig å tenke gjennom hva du ønsker å bruke yogapraksisen din til. Ønsker du å bygge styrke, stødighet eller fleksibilitet? Eller vil du gjøre yoga for spesifikke skader?

Det finnes yoga som trening, for streching, for styrke og for stressreduksjon. Et godt tips er også å lese en bok om yoga for nybegynnere før du bestemmer deg for hvor du skal starte, det kan ofte være et godt utgangspunkt for å finne ut hva slags type yoga du ønsker å begynne med.

Lære på egenhånd?

Det finnes mange gratis ressurser du kan benytte deg av hvis du har lyst til å lære litt grunnleggende yoga, men ikke vil betale for det. Instagram og YouTube har mange gode videoer, særlig når det gjelder teknikk. På biblioteket kan du låne bøker og magasiner som kan gi deg en grei innføring i yogauniverset.

Er du villig til å betale en fast månedlig sum er det mange nettsteder som gir deg mulighet til å abonnere på videoer med ulike typer yoga. Her kan du prøve deg litt fram, og finne ut hva som fungerer. Husk at alle kropper er forskjellige, så det som er bra for naboen er ikke nødvendigvis riktig for deg.

Gå på kurs

Hvis du er så heldig at du bor i nærheten av et yogastudio og har muligheten til det, så vil du garantert lære mest av å gå på et nybegynnerkurs. Alle yogastudioer tilbyr introduksjonskurs for nye elever, uansett hva slags yogaretning de befinner seg innenfor. Et kurs vil gi deg en grundig innføring i yoga.

En dyktig lærer vil også gi deg en helt ny innsikt i hva yoga er, enten du ønsker å praktiske yoga for mental balanse eller for å oppnå fysiske fordeler. Det er alltid best å begynne forsiktig, og bygge på med nye øvelser og utfordringer etter hvert. I yoga trenger du ikke å raske på, det er reisen som er målet.

Yoga som egenpleie

Uansett hva som står i bøkene du leser, hva du ser på yogavideoer på nettet eller hva læreren din forteller deg, så er det din kropp og din yogapraksis. Lytt til kroppen, ta eierskap over yogapraksisen din, og gjør yogaen til din egen. Husk at du skal gjøre yoga for din egen del, ikke for noen andre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *